Hoor jij deze zin weleens van je partner? En denk je dan stiekem weleens dat daar wellicht meer achter zou kunnen zitten dan alleen “gezellige gesprekken bij het koffieapparaat?” Vriendschappelijke relaties op de werkvloer, op de sportclub of bij andere activiteiten buitenshuis zijn een voedingsbodem voor affaires. En ondanks onze vrije moraal en ruimdenkendheid vinden de meeste mensen een affaire de belangrijkste reden om uit elkaar te gaan. Wat weten we eigenlijk over vreemdgaan en wat zijn de mythes en de feiten?
Wijlen Shirley Glass heeft tijdens haar werkzame leven heel veel onderzoek gedaan naar het hoe en waarom van affaires, en zij heeft een aantal van die mythes en feiten op een rijtje gezet:
Mythe: affaires komen alleen voor in ongelukkige relaties
Feit: Affaires komen ook voor in goede relaties. Affaires gaan niet zozeer over liefde, maar meer over het overgaan van grenzen
Mythe: Affaires ontstaan in de meeste gevallen door seksuele aantrekkingskracht
Feit: De aantrekkingskracht van een nieuwe liefde is meestal de ongebreidelde positieve aandacht die je ontvangt. Daarnaast kan je het gevoel hebben dat je nieuwe kanten van jezelf ontdekt bij een nieuwe persoon waar je heel veel mee deelt.
Mythe: Affaires komen altijd uit, tenzij de partner zijn of haar hoofd in het zand steekt en het niet wil zien
Feit: Heel veel affaires komen nooit uit. Veel mensen kunnen blijkbaar goed liegen en hun leven zo organiseren dat het nooit ontdekt wordt. Met de komst van smartphones en social media is het overigens wel veel moeilijker geworden om alles geheim te houden. Veel ‘cheating partners’ worden ontdekt door telefoon- of email berichten die nog openstaan en gezien worden door de partners.
Mythe: een partner die vreemdgaat heeft thuis minder zin in seks
Feit: juist de opwinding van een andere affaire kan ook voor meer lust naar de eigen partner toe zorgen
Mythe: een partner die vreemdgaat krijgt thuis niet genoeg affectie en positieve aandacht
Feit: het omgekeerde is meestal waar: de vreemdgaande partner geeft niet voldoende aandacht en affectie thuis.
Daarnaast heeft Glass ideeën onderzocht in haar onderzoeken en tijdens de sessies. Ik kan zeggen dat ik door de therapie die ik geef meestal tot dezelfde conclusies kom. Deze ideeën stroken soms niet met wat de gangbare ideeën zijn over vreemdgaan en het effect op de relatie:
- Je kunt ook vreemdgaan zonder seks te hebben. Iedere vorm van emotionele intimiteit schendt voor de meeste stellen het vertrouwen, omdat het niet datgene is wat ze hebben afgesproken toen ze gingen samenwonen of trouwen.
- Wanneer vreemdgaan in iemands omgeving regelmatig voorkomt zal diegene dat zelf ook sneller doen
- Vrouwen die een affaire hebben doen dit vaker uit onvrede met hun relatie dan mannen. Wanneer vrouwen vreemdgaan is de eigen relatie ook moeilijker te repareren dan wanneer mannen vreemdgaan
- Mensen denken vaak dat praten over de affaire alleen maar zout in de wond strooit, maar het moet wel. Om de relatie te repareren en weer intimiteit te kunnen opbouwen moet het ‘vuil ook onder het kleed vandaan’.
- Scheiden en doorgaan met de nieuwe relatie loopt niet altijd goed af: 75 % van de nieuwe relaties eindigt in een nieuwe scheiding
- 90 % van de stellen met een vaste relatie gelooft in monogamie, maar iets minder dan 50 % geeft toe weleens te zijn vreemdgegaan